Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, και περνώντας από τους οικισμούς Κέδρο, Πυργί και Αλίφαντα, θα ταξιδέψετε ανατολικά της Λέσβου και θα κατευθυνθείτε προς την πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Η Μυτιλήνη είναι αναμφισβήτητα μια από τις παλαιότερες πόλεις του Αιγαίου. Ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ.
Τα αρχαιολογικά ερείπια και οι ανασκαφές υποδηλώνουν ένα ιστορικό παρελθόν, σταθερά τοποθετημένο στην Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Η σύγχρονη πόλη της Μυτιλήνης απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος του νοτιοανατολικού τμήματος του νησιού και έχει πληθυσμό περίπου. 30.000 κάτοικοι, χωρίς να υπολογίζονται οι 3500 πανεπιστημιακοί φοιτητές, φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάθε χρόνο.
Μπορείτε να επιστρέψετε στη Μυτιλήνη μέσω των Λουτρών και να κατευθυνθείτε προς το βόρειο λιμάνι της Επάνω Σκάλας. Στο δρόμο προς τα εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το Κάστρο της Μυτιλήνης με θέα το λιμάνι. Πιο κάτω μετά τη βιομηχανική ζώνη στα αριστερά βρίσκεται η Μόρια, η τοποθεσία του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Στα δεξιά μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Παναγιούδα με τις παραθαλάσσιες ταβέρνες.
Θα ταξιδέψετε από τα μικρά χωριά Αφαλώνας και Πάμφιλα για να φτάσετε στην περιοχή της Θέρμης, η οποία αποτελείται από τρία μέρη: Πυργί, Παραλία και Λουτρόπολη όπου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές και το παλιό λουτρό.
Ένας δρόμος που περνά από τη Θέρμη οδηγεί ανηφορικά στα χωριά Πυργί και Κώμη και ακόμα πιο ψηλά στη μονή του Αγίου Ραφαήλ, προορισμός αμέτρητων προσκυνητών από όλο τον χριστιανικό κόσμο κάθε χρόνο.
Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο και κατευθυνόμενοι βορειότερα, μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανάμεσα σε πεύκα. Σε κοντινή απόσταση από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε την αμμώδη παραλία του Πεταλιδίου. Ο ίδιος δρόμος θα σας οδηγήσει στα χωριά Μυστέγνα και Νέες Κυδωνιές.
Καθένα από αυτά έχει τη Σκάλα του – παραθαλάσσια περιοχή, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε την ανοιχτή θέα στη θάλασσα. Η επόμενη στάση στο ταξίδι σας πρέπει να είναι η μικρή πόλη του Μανταμάδου. Η πόλη είναι γνωστή για τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής, το βοδινό κρέας ελεύθερης βοσκής και τα νόστιμα τυριά. Στην είσοδο της πόλης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Κέντρο, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλιό ελαιοτριβείο και στο κέντρο της πόλης, την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε το 1750.
Η Βυζαντινή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (πολιούχου του νησιού) βρίσκεται λίγο έξω από τον Μανταμάδο, είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού. Ανάμεσα στις πολύτιμες εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, η γλυπτή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι πιο σεβαστή. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι εισβολείς κατέστρεψαν τη Μονή (1462), η εικόνα κατασκευάστηκε από έναν επιζώντα αρχάριο χρησιμοποιώντας πηλό και το αίμα των σφαγιασμένων μοναχών.
Βορειότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε το αγροτικό χωριό Καπί και τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Γενί Λιμάνι. Στα δυτικά είναι τα ορεινά χωριά Πελόπη, Υψηλόμετοπος και Στίψη, αλλά αν συνεχίσετε βόρεια, θα φτάσετε στην Κλειώ και στη συνέχεια στη Συκαμία και τη Σκάλα Σκαμιάς όπου το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας (Παναγία η Γοργόνα) στέκεται σε έναν βράχο σχεδόν στο η θάλασσα.
Στα δεξιά της Σκάλας βρίσκεται η Καγιά, μια μεγάλη, ήσυχη παραλία με δέντρα.